Dr. Sorin Petrea
Director Medical

INSTITUTUL NATIONAL DE BOLI INFECTIOASE
“PROF. DR. MATEI BALS”
Bucuresti, Romania

Perspective de dezvoltare

Institutul il are ca reper pe Profesorul Bals, personalitate de referinta in istoria celui mai vechi spital de boli infectioase din tara, respectiv Spitalul de Boli Infectioase Colentina, al carui certificat de nastere dateaza din 1880, odata cu ridicarea primelor baraci de izolare a bolnavilor contagiosi.
Matei Bals, distins clinician a fost intemeietorul scolii moderne romanesti de bacteriologie clinica si pionier al erei “antibioticoterapiei”. Tot el este cel care a pus in aceeasi ecuatie laboratorul, prin tehnici si metode moderne de diagnostic microbiologic, si activitatea clinica, prin interpretarea si monitorizarea tratamentului bolilor infectioase.
Personalitati marcante ale vietii medicale romanesti, care au contribuit la renumele institutului: Dr. Calistrat Grozovici, medic primar, specializat in boli contagioase la Paris si Berlin a murit de tifos exantematic, ingrijind pacienti cu aceasta boala, in spitalul pe care l-a condus; Doctorul Pastia, discipol al doctorului Grozovici a descris  pentru prima data semnul plicii cotului in scarlatina, ramanand in literatura franceza si engleza ca “Semnul Pastia”; Prof. Dr. Theodor Mironescu, specializat la Berlin, unde a lucrat impreuna cu Robert Koch si apoi la Paris cu Widal s-a perfectionat in tara alaturi de Victor Babes; Conf. Dr. Docent Aurel Stroe a fost un reputat diagnostician in pediatria infectioasa, descriind pentru prima data “exantemul miliariform infantil”, care ii poarta numele. A avut colaboratori si elevi, care au continuat scoala de pediatrie infectioasa, numindu-i aici doar pe cativa: Prof. Dr. Silvia Bruckner, Dan Barbu, Tatiana Teodorescu, Claudiu Teindel. Au urmat: Academicianul Marin Voiculescu, profesorul Alexandru Duminica, profesorul Florin Caruntu, profesorul Mircea Angelescu, profesorul Mircea Chiotan, Profesor Ileana Rebedea, Conf. Sergiu Perederi, Dr. Ioana Strauss.
Daca istoria institutului inseamna Profesorul Bals, prezentul il reprezinta Profesorul Streinu, care si-a asumat transformarea unui spital de boli infectioase renumit, intr-un institut national, cu recunoastere internationala. Institutul este direct subordonat Ministerului Sanatatii din Romania.
In acest moment, activitatea institutului inseamna:

 • ingrijiri medicale in domeniul bolilor infectioase asigurate printr-un numar de 740 paturi
 • invatamant universitar, post-universitar si academic
 • cercetare stiintifica in domeniul bolilor infectioase vizeaza dezvoltarea si eficientizarea compartimentelor de imunologie, biologie celulara, genetica moleculara, epidemiologie, hepatologie, neuroelectrofiziologie, prin utilizarea tehnicilor de varf, de ultima generatie
 • indrumare metodologica si supraveghere si monitorizare a bolilor infectioase, inclusiv a infectiei cu HIV / SIDA.

Institutul are in prezent urmatoarea structura:

 • Sectii de spitalizare continua: 6 pentru adulti, 4 pentru copii;
 • Sectii de terapie intensiva, cate una pentru adulti si copii;
 • Sectii de spitalizare de zi, cate una pentru adulti si copii;
 • Cabinete de specialitate: oto-rino-laringologie (ORL), oftalmologie, chirurgie, neurologie, dermatologie, cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, endocrinologie, psihologie, asistenta sociala;
 • Centre: antirabic, de transfuzii, de monitorizare si evaluare a HIV/ SIDA in Romania, de tratament substitutiv cu metadona;
 • Laboratoare: hematologie, biochimie, bacteriologie, micologie, parazitologie, virusologie, imunologie, genetica moleculara, anatomie patologica, farmacologie;
 • Departament de imagistica: radiologie standard, tomografie computerizata, rezonanta magnetica, ecografie;
 • Compartiment de cercetare in boli infectioase si specialitati conexe.

Infiintarea recenta a Academiei Europene de HIV / SIDA si de Boli Infectioase  reprezinta un punct regional de contact, diseminare de informatii si know-how in domeniul HIV / SIDA si al bolilor infectioase si infecto-contagioase limitatoare de viata in special si in domeniul bolilor infectioase si microbiologiei, in general. Academia Europeană de HIV/SIDA şi Boli Infecţioase, ca parte a institutului, va oferi o varietate de programe de formare şi de educaţie având imensul avantaj de a oferi acces direct la pacienţi, experţi, echipamente performante şi cele mai avansate proceduri.
Misiunea Academiei se poate defini prin :

 • supraspecializare in domeniul HIV / SIDA si al bolilor infectioase si infecto-contagioase limitatoare de viata;;
 • dezvoltarea strategiilor privind diagnosticul, tratamentul si ingrijirea in infectia HIV / SIDA.

Datorita dotarilor tehnice actuale si competentelor profesionale, institutul asigura servicii medicale de inalta calitate si accesul la noul tip de asistenta medicala de urgenta si terapie intensiva, in cadrul patologiei infecto-contagioase, pentru pacienti din toata tara, numarul mediu de prezentari / zi fiind de aprox. 500.
Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” este prima unitate sanitara de stat din Romania certificata ISO 9001:2000 pentru calitatea serviciilor de asistenta medicala de specialitate, in prezent certificata ISO 9001:2008.
Institutul este afiliat institutiilor internationale de supraveghere a bolilor infectioase (ECDC, EuroAIDS etc.) si este parte din planul international de masuri privind emergenta si reemergenta bolilor infecto-contagioase (SARS, gripa etc.) in sensul interventiei rapide in caz de situatii speciale, conform Intalnirii G 8 si coordoneaza din partea Ministerului Sanatatii Programul de gripa – interventie pre-pandemica si are ca prioritate intarirea capacitatii de interventie rapida in caz de atac bio-terorist.
Institutul dispune de aparatura de ultima generatie in dotarea laboratoarelor  si a sectiilor de terapie intensiva, care permit diagnosticul precoce si de mare precizie si, respectiv, salvarea de vieti.
Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor PCR de identificare a virusurilor: HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriile TB, atipice si a altor germeni.  
Urmatorul pas in dezvoltarea medicala a institutului il reprezinta diversificarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR) - ca principala modalitate de diagnostic a tuturor infectiilor, dar si in scop de stabilire a patogenitatii agentilor infectiosi si a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific si cercetare epidemiologica, concomitent cu asigurarea gradului de protectie a personalului si a mediului (ex. USA si Europa de Vest – Franta, Lyon grad 4, Romania grad 3), intr-o retea integrata de boli infectioase.
Institutul a initiat manifestari stiintifice, de referinta pentru domeniul bolilor infectioase si SIDA, “Zilele stiintifice ale Institutului Matei Bals” ajungand in 2007 la a III a editie si publicatii de specialitate, dintre care Revista “Terapeutica” si “Infectio.ro”.

Reusita acestor demersuri care sa justifice valoarea institutului presupune cresterea in continuare a rigurozitatii profesionale, care sa permita adaptarea rapida la cerintele viitoare.


CONDUCEREA

     MANAGER – PROF. UNIV. DR. STREINU – CERCEL ADRIAN
 
Comitet Director

Director Medical – Dr. Sorin Petrea
Director Financiar – Contabil – Ec. Dumitraşcu Daniela
Director de Îngrijiri – As. Med. Princ. Popovici Steluţa

ORGANIZARE
Structura organizatorică a institutului:

Secţia clinică I - boli infecţioase adulţi

51 paturi

Secţia clinică II - boli infecţioase adulţi

51 paturi

Secţia clinică III - boli infecţioase adulţi

51 paturi

Secţia clinică IV -  boli infecţioase adulţi

51 paturi

Secţia clinică V - boli infecţioase adulţi

38 paturi

Secţia clinică VI - boli infecţioase adulţi

38 paturi

Secţia clinică VII - terapie intensivă adulţi

20 paturi

Secţia clinică VIII - boli infecţioase HIV/SIDA copii

55 paturi

Secţia clinică IX - boli infecţioase copii

65 paturi

Secţia clinică X - boli infecţioase copii

65 paturi

Secţia clinică XI -  boli infecţioase copii

65 paturi

Secţia clinică XII - terapie intensivă copii

20 paturi

Secţia clinică XIII - boli infecţioase HIV/SIDA copii

26 paturi

Secţia boli infecţioase - MApN

84 paturi

CPU-S

 

 

Total 680paturi

Însoţitori

50 paturi

Spitalizare de zi – HIV/SIDA – adulţi

5 paturi

Spitalizare de zi – HIV/SIDA – copii

5 paturi

Farmacie

 

Unitate de transfuzie sanguină

 

Sterilizare

 

Laborator de analize medicale

 

Laborator radiologie şi imagistică medicală

 

Laborator explorări funcţionale

 

Serviciul de anatomie patologică
                                 - compartiment citologie
                                 - compartiment histopatologie
                 - compartiment prosectură

 

Laborator genetică moleculară

 

Compartiment endoscopie digestivă şi bronşică

 

Compartiment de recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)

 

Cabinete boli infecţioase adulţi

 

Cabinete boli infecţioase copii

 

Cabinet dispensarizare boli infecţioase – adulţi şi copii

 

Cabinet boli infecţioase (consultaţii preimunizare şi vaccinări, altele decât antirabic)

 

Cabinet stomatologie

 

Serviciul statistică, informatică şi arhivă medicală
                            - Biroul evaluare şi statistică medicală
                            - Biroul informatică şi arhivă medicală

 

Fişier informaţii

 

Fişier, programări, internări-externări – spitalizare de zi

 

Birou internări – externări – adulţi

 

Birou internări externări copii

 

Compartiment pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România

 

Centrul antirabic

 

Serviciul de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale

 

Bibliotecă

 

Unitatea mobilă de asistentă HIV/SIDA

 

Ambulatoriu integrat cu cabinete în specialitate :
- cardiologie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, O.R.L., dermatovenerologie,  psihologie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie,  neurologie pediatrică, medicina muncii, endocrinologie

 

Compartiment asistenţă şi servicii sociale

 

Activitate de cercetare
- Laborator de cercetare aplicativă :
         - colectiv de cercetare a circulaţiei şi rezistenţei microbiene în teritoriu
        -  colectiv de cercetare, sinteză şi elaborare ghiduri practice de antibioticoterapie
        -  colectiv de cercetare ştiinţifică de laborator clinic şi paraclinic
        - colectiv de cercetare a acţiunii medicamentelor antiinfecţioase şi de evaluare a reacţiilor adverse ale acestora

 

Centru de testare voluntară HIV

 

Centru Român HIV/SIDA

 

La nivelul Institutului functioneaza Academia europeana HIV/SIDA si boli infectioase.

 

Aparat funcţional
- Compartiment securitatea muncii, PSI, protecţie civilă şi situaţii de urgenţă
- Compartiment comunicare şi relaţii cu publicul
- Serviciul financiar
- Serviciul contabilitate
- Serviciul R.U.N.O.S:
       - Biroul salarizare şi normare a muncii
       - Biroul resurse umane, învăţământ şi organizarea muncii
- Serviciul aprovizionare, transport, achiziţii publice, contractări şi administrativ:
   - Biroul achiziţii publice şi contractări şi transport:
        - Compartiment transport auto
   - Biroul administrativ
        - Garderobă
        - Lenjerie
        - Bloc alimentar
        - Centrală telefonică
        - Compartiment seră-curte
- Compartiment juridic
- Birou audit intern
- Serviciul tehnic
        - Formaţie muncitori:
                 - Întreţinere clădiri şi instalaţii, apă, lumină şi încălzire
                 - Echipă muncitori punct termic, staţie oxigen
                 - Echipă muncitori lift