Vaccinarea anti-gripală: 7 lucruri importante de ştiut

 

1. Cine are nevoie de vaccinarea anti-gripală?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea tuturor persoanelor punând accesnt deosebit pe vaccinarea vârstinicilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, pulmonare, diabet. Personalul medical, de asemenea, trebuie vaccinat pentru protecţia proprie şi pentru a nu transmite boala la locul de muncă.

2. Este gripa o infecţie gravă?

Gripa poate evolua grav, chiar şi până la deces, mai ales în cazul persoanelor vârstnice şi la cele cu co-morbidităţi. Copiii mici şi femeile gravide sunt de asemenea la risc. Dacă vaccinarea populaţiei este redusă, îmbolnăvirile şi implicit decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile la risc menşionate în paragraful anterior.

3. Cât este de eficace vaccinul anti-gripal?

Eficacitatea vaccinului anti-gripal variază de la an la an. În medie, vaccinul previne 60-70% din infecţiile depistate la adulţii de 18-64 ani. Imunitatea apare la 14 zie de la vaccinare.

4. Se pot produce îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului?

Nu este posibil să te îmbolnăveşti de la vaccinul anti-gripal, deoarece vaccinul nu conţine virusuri vii.

5. De ce este recomandată vaccinarea anti-gripală în fiecare an?

Virusurile gripale se modifică permanent, astfel încât în fircare an este posibil să apară tipuri diferite de virusuri gripale. În plus, imunitatea după vaccinare scade în timp. Vaccinurile anti-gripale sezoniere au formulă actualizată anual, pentru a oferi cea mai înaltă protecţie posibilă, prin supraunerea cu virusurile circulante din următorul sezon gripal.

6. Când este bine să ne vaccinăm?

Perioada optimă pentru vaccinarea anti-gripală este înaintea debutului sezonului gripal. De obicei, vaccinarea antigripală se desfăşoară în lunile octombrie şi noiembrie. Nu este însă niciodată prea târziu să ne vaccinăm chiar şi în lunile ianuarie şi februarie, dacă gripa continuă să evolueze. Vaccinarea creste foarte mult şansa de a fi protejat de infecţie şi reduce complicaţiile severe ale bolii.

7. Este vaccinul anti-gripal sigur?

Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 de ani. Ele au fost administrate la milioane de oameni şi au date de siguranţă bune. În fiecare an, autorităţile naţionale de reglementare a medicamentului examinează fiecare lot de vaccin anti-gripal înainte de a elibera licenţa.
Virusul conţinut de vaccinul anti-gripal actual este inactivat. În această stare virusul nu poate îmbolnăvi, dar poate imuniza.
Sistemele de monitorizare şi de investigare a oricăror rapoarte de evenimente adverse, în urma imunizări antigripale sunt permanent funcţionale.